С Ангел Божилов, директор на компания “Обединени енергийни търговци” разговаря Марияна Желева.


- Г-н Божилов, бил ли е Петко Сертов консултант във вашата компания?

- Да, в нашата компания е.

- Кога го назначихте?

- Трябва да попитам откога е договорът му. Но е малко след като го освободиха от ДАНС.

- А вие откога го познавате?

- Е, той беше публична личност.

- Кога за последен път се виждахте с него?

- Някъде преди двайсетина дни. Но в петък е бил в офиса, разговарял е с колега. Той при нас е консултант и го търсим, когато има нужда, а не да идва всеки ден на работа.

- Какво са обсъждали с колегата ви?

- Рутинен въпрос.

- Какво работи при вас г-н Сертов?

- Той е консултант по защита на интелектуалната собственост на компанията. Имаме патенти, които се нуждаят от защита, притежаваме и един световен. Те всички са в областта на енергетиката.

- Не сте търсили услугите му заради това, че е бил шеф на ДАНС?

- Не, няма нищо конспиративно. Не забравяйте, че той е юрист, ние имахме нужда от тази му експертиза. Не е и тайна, че работи при нас, аз го осигурявам върху сумата от договора ни, така че няма никаква тайна.

- Не сте имали нужда от информацията, която има?

- Не, категорично. Аз съм експерт към КТ “Подкрепа” и трябва да ви кажа, че при толкова членове на организацията имаме информация, за съжаление, повече от ДАНС.

- Търсиха ли ви от полицията, след като изчезна?

- В неделя ми се обадиха от СДВР, аз дори се пошегувах, че може би още празнува Никулден. Не предполагах, че ще е толкова обезпокоително. И за мен е странно. От полицията идваха, говориха с колегата, който последно се е срещал с него, снеха записите от видеокамерите.

- Този “Опел Астра”, с който е бил, на вашата фирма ли е?

- Не, винаги е идвал при нас с него, мислех, че е негов.

- Появи се информация, че г-н Сертов е изтеглил 8000 лв. от банка, преди да изчезне, и че тези пари са превеждани от фирмата, за която е работил.

- Той при нас е на граждански договор срещу 3000 лв. възнаграждение, може да са се натрупали пари. И на мен ми казаха това, но не мога да зная кога и какво е теглил.