Лекарите от русенската белодробна болница „Д-р Димитър Граматиков“ подкрепиха с категорична декларация усилията на министър Петър Москов и неговия екип за преодоляване на ескалиращия проблем с насилието над беззащитни медици по време на упражняване на професионалните им задължения. Документът бе изпратен до Управителния съвет на Българския лекарски съюз и до Министерството на здравеопазването, каза вчера за „Утро“ управителят на болницата д-р Светослав Дачев.
„В последните няколко години, в условията на пълна безнаказаност на виновните за агресивно поведение пациенти и техни близки, медицинските екипи на Спешна помощ, дежурните екипи в болниците и извънболничната помощ стотици пъти ставаха обект на жестока агресия. Вместо да се респектират от спешната беда, сполетяла семейството им и от квалифицирания екип, осигурен безплатно в дома им, създания, невъздържащи животинските си инстинкти, извършват физическо насилие, което понякога е с много тежки последици“, пише в декларацията.
В тази връзка лекарите заявяват, че са възмутени от опитите дискусията за насилието над медиците да се вкара в политически рамки и да се замести с безсмислен междупартиен скандал. И настояват да се стимулира съвместната работа с органите на реда за повишаване на активната превенция на тези инциденти.