12-годишната Йоана Делимаркова и 13-годишният Николай Димитров от Националното училище по изкуствата покориха публиката в прочутата зала „Карнеги хол“ в Ню Йорк. Йоана и Николай свириха там като лауреати на международния конкурс „Американ протеже“. Тяхната преподавателка Даниела Кюркчиева също получи отличие за работата си. Сред публиката бяха русенци като Елена Табакова, пристигнала специално от Чикаго, и Даринка Захариева. Групата, в която бе и зам.-кметът Страхил Карапчански, развя знамето на Русе пред залата с обещанието децата отново да свирят на тази сцена.
Много вълнение предизвика и концертът на двете деца в генералното консулство на България в Ню Йорк. Рециталът бе организиран с подкрепата на генералния консул Милен Люцканов, директора на Българския културен салон Даниела Пондева и отец Петър Тотев. На концерта дойдоха и световноизвестната оперна певица Стефка Евстатиева, пяла години наред в Русенската опера, и известната пианистка Павлина Доковска, родена в Русе. Горещо бе аплодирано джазпарчето Fly me to the Moon на Франк Синатра, с което Николай поздрави публиката. Люцканов и Карапчански увериха, че предстоят още съвместни изяви на консулството и русенските таланти.
В САЩ децата посетиха училището-мечта „Джулиард скуул“ и постановката „Бохеми“ на режисьора Франко Дзефирели в „Метрополитън опера“ с българското сопрано Соня Йончева в главната роля.