Според китайския календар 2014-а е годината на зеления или синия дървен кон. Тя ще започне на 4 февруари 2014 година. Конят е седмият сред 12-те животински знаци в китайския хороскоп.

Според китайците конят е животно, което осигурява добър и бърз транспорт. Той е символ не само на пътуване, но и на бързо постигане на успехи. Символ на свободата, преследването и надпреварата, на страстта и лидерството. Ето защо тази година ще бъде малко по-натоварена откъм ангажименти. В китайският хороскоп има пет елемента. Конят се свързва с огъня, червеното и топлината. Той е социално животно, а според китайските традиции червеният цвят е цвят на любовта и романтиката.

За тези, които нямат половинка или искат да се сдобият с дете, 2014 година ще им донесе много положителни емоции в тази посока. Годината е благоприятна и за тези, които искат да създадат нов дом или да пътуват. Дървеният кон или зеленият дървен кон е елемент на пролетта, момент в годината, в който растенията имат своя нов растеж. В цикъла на петте елемента дървото е точно преди огъня и се смята, че има благоприятно отношение с него.

Тези, които са родени в годината на коня (според китайския календар хората родени в годините 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014 ) са умни, добри оратори, търсят индивидуалност и свобода.

Годината на дървения кон обещава много нови неща, вълнения и романтика за тези, които я търсят. Тъй като 2014 година ще бъде под знака на късмета, успехите и професионалното израстване, не пропускайте да си купите фигурка на кон, която да носите със себе си или да поставите в дома си. Според традициите новата година трябва да бъде посрещната с облекло, в което има зелен, сив, син или кафяв цвят, във всичките им нюанси, както и елементи на дърво и кожа.

Като цяло 2014 ще е годината на откритията, на бизнеса, на кариерното израстване. Конят ще е особено благосклонен към пътешествениците, новодомците и младите родители, а също към тези, които очакват дете. Самотните мъже и жени ще имат шанса да намерят половинка и да създадат трайна връзка. Семейните пък ще разпалят страстта помежду си с нови и приятни изживявания.
Родените в годината на Коня ще получат като дар от покровителя си неизчерпаем оптимизъм, смелост и умение да постигат целите си въпреки обстоятелствата.
Конят е символ на благородството и добротата, той е с открито сърце, затова ще създава пречки пред злонамерените. Годината на Коня ще поднесе на всеки прекрасния шанс да промени живота си към по-добро.