Седем афганистанци на възраст от 14 до 18 години са заловени при опит да минат нелегално границата с Румъния.
Първата група била заловена във вторник вечерта от смесения българо-румънски екип в Гюргево, който забелязал, че брезентът на молдовски ТИР е грубо срязан.
Вкараният в каросерията газ анализатор показал наличието на хора, а след свалянето на покривалото граничарите открили сред превозваните части за селскостопански машини за Русия сгушени едно в друго 4 момчета на възраст от 14 до 16 години от Афганистан. Невръстните бегълци се качили в камиона в Турция без да подозират, че той може да ги откара в страната, с която родината им води дълга и кървава война.
Установено е, че водачът на камиона не знае за превозването на нелегалните пътници.
Още трима афганистанци на 17 и 18 години били заловени вчера около 13.30 часа, докато се заглеждат по витрините на магазинчетата преди подхода за Дунав мост. Младежите разказали, че се качили тайно в каросерията на голям камион в Турция, но за лош късмет неговият курс бил до русенската Свободна зона, затова решили да идат пеш до Дунав мост и да потърсят начин да се прехвърлят в Румъния. Издиреният в Свободна зона шофьор обяснил, че не знае нищо за афганистанците.