За втори път Община Русе ще кандидатства за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за ремонт на Средношколското общежитие на булевард „Липник“ по проект „Красива България“. Това предложение на кмета Пламен Стоилов ще бъде разгледано на предстоящата сесия.
Осигурени са средствата за съфинансиране на ремонта, които са в размер до 125 371,50 лв. с ДДС или 56% от бюджета на проекта, чиято обща стойност е 225 371,50 лв. с ДДС. Предвиждат се цялостна подмяна на ВиК и частично на електрическата инсталация, мерки за енергийна ефективност в сутерена, първия и втория етаж в 6-етажната сграда и др. ремонтни дейности. Стаите ще бъдат преустроени за двама обитатели и ще имат собствени санитарни възли.
Сградата е построена през 1969 г. и до момента не са правени значителни инвестиции за ремонт и подобряване на условията. Фасадата се руши и е опасна за преминаващите, а покривът тече. Настилките в стаите се нуждаят от подмяна, стените от боядисване, дограмата и мебелите трябва да се подменят. Санитарните възли на всеки от етажите са общи и не отговарят на съвременните хигиенни норми и изисквания. Капацитетът на общежитието е за 800 ученици, но поради лошите условия за живот няма интерес. В момента се използва само шестетажният корпус, в който са настанени 160 ученици от 5 до 12 клас.
През януари Общинският съвет даде съгласие Общината да кандидатства по „Красива България“ за ремонта на общежитията, като декларира средства в размер на 104 082 лева с ДДС. През март обаче проектът не успя да се класира за финансиране по програмата.