Европейските депутати и парламентаристите от страните от Африка, Карибите и Тихия океан проведоха ключов дебат относно потенциала на Африка за развитие. Независимо от скорошните негативни икономически развития, Африка отбеляза невиждан растеж през 2013 г. със средни стойности от 4%. 

Специален участник в дебата беше Олусегун Обасаньо, бивш президент на Нигерия и бивш специален пратеник на Генералния секретар на ООН за региона на Големите езера. Дискусията с него се фокусира върху това как растежът да бъде използван за създаването на работни места, повишаване на производителността, икономическо и социално развитие, което може да спаси милиони от бедност.

Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП, наблегна на необходимостта от прилагането на съществуващите стратегии за постигане на амбициите на континента, а не от създаването на нови. Според нея са нужни планове за действие, които да бъдат изготвени и прилагани съвместно от държавата и гражданите.

Евродепутатът отбеляза важността от баланс между два сектора, свързани с природните ресурси на Африка – минното дело и нефта и земеделието. Индустриализацията е необходима, но земеделието трябва да бъде поставено в основата на трансформацията на африканската икономика.

Мария Габриел акцентира и върху човешките ресурси на континента. „Близо 200 милиона африканци са между 15 и 24 години, което прави Африка континента с най-младото население в света. Тези креативни и пълни с енергия млади хора очакват един истински сигнал за доверие. Трябва да бъдат насърчавани младежкото предприемачество, съобразеното с нуждите на пазара на труда образование, вътрешноконтиненталната мобилност на студентите. Така добавената стойност на знанието ще се разпространи по-силно на африканския континент”, подчерта зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Тя поздрави бившия президент на Нигерия за изразената позиция относно ролята на жените за стабилността. Тази роля трябва да намери отражение в участието на жените на пазара на труда и в политическите решения, а за да бъдат по-добре защитени правата им, мъжете трябва да станат основни техни защитници.

Мария Габриел повдигна пред Олусегун Обасаньо редица други въпроси, сред които как може да бъде постигнат благоприятен бизнес климат за амбициите на Африка по отношение на заетостта, как да се засили регионалното сътрудничество в областта на транспортната инфраструктура и телекомуникациите.

Бившият нигерийски президент силно подчерта значимостта на поставените от българския евродепутат въпроси, съгласявайки се, че мъжете трябва да се мобилизират за каузата на жените. Той повтори значението на предприемачеството сред младежите и тяхната мобилност за създаване на нова заетост. Според него африканският континент има нужда от секторна диверсификация, така че новите работни места да не бъдат съсредоточени само в един сектор.

„Да, Африка може да постигне амбициите си! Африка е стратегически континент, включително и за европейците, но промяната трябва да дойде отвътре, за да може помощта на ЕС да бъде продуктивна”, заяви в заключение Мария Габриел.