От вчера до Коледа ще продължи есенният етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници. В операцията ще се включат 7 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1 500 000 броя ваксинални примамки, част от тях на територията на Русенска област. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 см и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката животните се ваксинират против бяс. За контрол на ефикасността от ваксинацията в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Добре е обаче собствениците на кучета да внимават, за да не приемат те примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.