Четири новопостроени русенски сгради участват в тазгодишният национален конкурс „Сграда на годината“. В него браншът по традиция отличава най-добрите постижения в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата за настоящата година.
В категория „Производствени и логистични сгради“ е номиниран новият завод за автомобилни заключващи системи на „Витте Аутомотив“, открит преди няколко месеца. Проектът е дело на „Архитектурно-Дизайнерско Студио“ ЕООД и ахитектите Георги Стоянов и Иван Щерев и е изпълнен от „Кордеел България“ ЕАД. 
Очаквано в категорията „Образование и спорт“ присъства „Канев център“. Инвеститор на проекта е Русенски университет, но той бе финансиран от канадския милиардер от български произход Игнат Канев и семейството му. Проектът е дело на „Норд план“ ООД и архитектите Цвети Русинов и Мартин Димитров.
В категорията съвременна културна инфраструктура се състезава новото русенско бижу - Екомузеят. Инвеститорът при неговото строителство е Община Русе, архитектурата е заслуга на „Апро стил“ ЕООД на Ангел Ангелов, конструктор е инж.Пламен Пенев, а изпълнител - консорциум „Евро строй“, с водеща фирма „Крис Груп“ ЕООД.
В категория хотели и ваканционни комплекси номинация получава хотелът „Теодора Палас“ на русенската строителна фирма „Медиком“ ООД, която е и изпълнител на проекта. Негови архитекти са „Проект-Консулт“ и арх. Пламен Маринов.
В последните години конкурсът „Сграда на годината“ не минава без русенски участници. Миналата година един от тях - фирма „Топ Ман“, получи и едно от големите отличия - специалната награда на журито за иновативни решения в областта на енергоспестяващите технологии. Както „Утро“ писа, сградата известна като фабриката за мъжка мода „Ричмарт“, е истинска „зелена сграда“, с множество високотехнологични решения, присъщи за луксозни офиси на топфирми, а не за производствени помещения.
Официалната церемония по награждаване на победителите в тринадесетото издание на „Сграда на годината“ ще се състои на 10 декември 2014 г. в „София Ивент Център“. От днес до 12.00 часа на 10 декември русенци ще могат да гласуват в интернет за харесаната от тях сграда на сайта на конкурса www.buildingoftheyear.bg. Номинацията с най-много онлайн гласове ще получи специалната награда на публиката.