Едва четиридесетина граждани събра публичното обсъждане на бюджета на Община Русе за догодина в петък вечерта в Пленарна зала. Почти толкова бяха и общинските служители.
Най-многобройна бе групата на „Вело Русе“, която отново повдигна темата за велоалеите и идеята за бай-парк. Кметът Пламен Стоилов изрази за пореден път подкрепата си към движението и припомни, че изпълнението на проекта за велоалеи зависи от замяната на горите в Лесопарка. Зам.-кметът Димитър Наков пък увери, че парите за проектиране на алеите са сигурни.
Друга болезнена тема бе изграждането на закрит плувен комплекс.
Липсата на модерна спортна зала и на такъв комплекс е лична моя болка. Въпросът със залата ще бъде решен до няколко месеца. Общината разполага с атрактивни терени за изграждането на плувен комплекс в публично-частно партньорство, но са необходими 6 милиона лева и в момента няма инвеститор, каза Стоилов.
Интересен факт бе изнесен от зам.-кмета Наталия Кръстева - в града ще бъдат засадени 250 дървета, като само на „Борисова“ ще има 42 нови кестена.
В града има около 150 000 дървета - на една за всеки жител на града, пошегува се кметът Стоилов, а заместникът му Наков посочи, че Русе е сред първите в страната, които са приключили паспортизацията на дървесните видове.