Меле на пътя между два състоятелни ромски клана заради съмнения в отвличане на булка приключи с две присъди. Делото се точи години наред, а единият от общо шестте подсъдими за побоя така и не чу присъдата си, тъй като не може да бъде открит. Най-вероятно рецидивистът с богато съдебно минало Р.С. е на лечение на онкологичното си заболяване в чужбина. На първа инстанция Беленският районен съд го наказа с две години строг затвор, но окръжните магистрати в Русе намалиха наказанието му на половин година. Оневиненият на първа инстанция Н.П. обаче бе признат за виновен от Окръжния съд, но се размина леко - само с 500 лева глоба. Присъдите са окончателни.
Главна роля в приличащата на филмов сценарий драма имала младата булка Елеонора, чието изчезване разпалило войната между ромските семейства. Съпругата напуснала мъжа си и с това започнали предположения, че се е съюзила с другата фамилия и вече дели брачно ложе с мъж от другия род. Прокарвали се теории, че Елеонора може да е отвлечена, тъй като търсенето й удряло на камък. Тогава близките на зарязания започнали собствено разследване. Данните показали, че търсената булка и новото й семейство най-вероятно са в Беленско и фамилията набързо се натоварила в три луксозни лимузини, които тръгнали да засекат противниците. В района на Бяла пътуващите за Велико Търново роми били спрени от полицейски патрул и част от тях били закопчани с белезници, защото се оказали издирвани за престъпления. Докато траела акцията, преследвачите видели окованите си врагове, спрели до тях и без много да се церемонят скочили да ги бият.
Мелето през март 2008 година се разминало само със счупен зъб и сравнително леки телесни наранявания. Четирима от участниците в побоя побързали да се признаят за виновни и да сключат споразумения с прокуратурата за една ефективна присъда, две условни и една пробация. Останалите двама обаче проточиха с години съдебния процес.