Широкообхватна полицейска операция по линия на европейската мрежа на службите на пътна полиция ТISPOL се проведе вчера на Дунав мост. Спирани и проверявани бяха товарни автомобили и автобуси при влизането на българска територия. В акцията се включиха полицаи, служители на Агенция „Митници“ и на агенциите „Пътна инфраструктура“ и „Автомобилна администрация“.
Откриваме предимно дребни технически нередности, сериозни нарушения при проверките не са констатирани, обобщиха след първите няколко часа работа проверяващите.
И водачите, и превозните средства бяха проверявани с нововъведените таблети, с които се осъществява достъп до база данни. По този начин се установява дали човекът или камионът са издирвани, имат ли валидни документи, сключена Гражданска отговорност, както и предишни санкции.
Боравенето с таблета, освен редица удобства, има и сериозни пропуски, които водят до негативни ситуации, оплакаха се от проверяващия екип. Контрольорите посочиха, че често устройството не успява да се свърже със сървъра с информация, а проверката трябва задължително да бъде приключена в присъствието на инспектирания водач.
Обобщени данни както за тази специализирана операция, така и за останалите мерки за намаляване на корупцията по време на пътния контрол, ще бъдат изнесени на пресконференция в понеделник.