Нямаме ясна дефиниция на това какво е университет, какво е академия или висше учебно заведение. Не е възможно всички да бъдат университети. Това каза пред журналисти министърът на образованието проф. Тодор Танев, предаде репортер на БГНЕС.

Тези, които са най-добри в съответните области трябва да получават държавно финансиране. Не може да има, например толкова юридически факултети, защото не всички произвеждат еднакво добре юристи, посочи Танев. Държавата не може да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт на инициативността си. Дава се на този, който може, каза още образователният министър. Той добави, че няма никакви забележки към рейтинговата система за университетите. Танев посочи, че няма да има промени в нея.

По думите му желанието на повечето учители е по предметите да има само един учебник, въпреки това новият образователен министър коментира, че е един учебник било сравнително консервативно. Според него учителската професия трябва да стане регулирана.

Министърът на образованието коментира и ОП "Наука и образование за интелигентен растеж като заяви, че му прави впечатление нехарактерната последователност на предците му на този пост, които година и половина са работили по програмата.