Средствата за асистирана репродукция за 2015 година са увеличени с 5000 лева, като за идната година в бюджета на Общинската програма са осигурени 45 000 лева. Така ще бъдат подпомогнати минимум 30 семейства с репродуктивни проблеми от Русе и общината. През тази година финансиране са получили 29 двойки, като 25 са подпомогнати за процедурата ин витро, а 4 за медицинските изследвания. Това каза за „Утро“ шефът на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева.
Предстои на сесията през декември общинските съветници да гласуват увеличените средства за ин витро процедури, както и промяна в реда и условията. Личева обясни, че досега документи се приемаха на два етапа - през юни и септември, като одобрените през септември кандидати нямаха време да се подготвят и да направят изследванията и губеха пари. Затова предстои съветниците да приемат решението за събиране на документи само на един етап - през месец април. Промяна ще има и в срока за уведомление, вместо двуседмичен ще бъде триседмичен. Задължителните критерии ще останат същите, но ще бъде премахнато точкуването.
Програмата в Русе започва финансиране на лечението на двойки с репродуктивни проблеми през 2008 г. с отпуснатите 30 000 лв. и подпомогнати 12 семейни двойки, като през 2011 г. и 2012 г. средствата се увеличават на 35 000 лв. За 2013 г. Община Русе актуализира програмата и увеличава бюджета за финансирането й на 40 000 лв. С всяка година броят на подпомогнатите двойки също се увеличава.
Ръст има и в социалното подпомагане, като капацитетът на домашния социален патронаж от догодина ще се увеличи с още 40 потребители. Личева обясни, че от май тази година до септември 2015 Община Русе реализира със собствени средства звеното за услуги в домашна среда, което работи към домашния социален патронаж като общинска дейност. През тази година 17 домашни помощници и 3 социални асистенти се грижат за 53 потребители. През 2015 година капацитетът на потребителите ще се увеличи с още 40 социално слаби и самотно живеещи или болни възрастни хора. Ще бъде увеличен и щатът на персонала с още 10 домашни помощници.
Заради изтичането на социалната услуга „Личен асистент“ към проект „Подкрепа за достоен живот“ в Общината са направили анализ, който показва, че 40 от общо 120 потребители на услугата нямат близки. Именно тези самотни хора ще бъдат включени в домашния социален патронаж.