Корупция и далавери с дарения в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” (ИААА), установи одитен доклад на Сметната палата.
В периода от януари 2012 г. до 30 юни 2013 г. служители на агенцията, повече известна като ДАИ, са получавали дарения без договори. Установено е, че хората, взели материали, стоки, горива и услуги, дори не са били упълномощени за това от изпълнителния директор на ИААА, пише BPost.bg.

Извършени са строително-ремонтни дейности по сключени договори за спонсорство и договор за съвместна дейност със „Сибанк“ ЕАД. Директорите на регионалните дирекции в Русе и Благоевград са подписвали договори за спонсорство, без да са упълномощени от изпълнителния директор на ИААА да сключват договори и да приемат спонсорства, както и да се разпореждат с получените дарения.

Одиторите констатират, че в ДАИ няма утвърдени вътрешни актове, регламентиращи реда за получаване и управление на даренията, както и условията, при които се сключват договорите за дарения и/или спонсорство. Липсва и регистър на даренията и не са определени с вътрешен акт длъжностни лица за осъществяване на контрол по отношение управлението и използването им.

През одитирания период са ползвани имоти по силата на договор, сключен през 2010 г. за банково обслужване на дейността на агенцията. Към договора са сключени анекси, с които са предоставени материали, стоки и са извършени строително-монтажни дейности във вид на дарения. По силата на сключения договор имоти в 22 града са предоставени за банкови офиси. В резултат на извършените действия от страна на ръководството на ИААА е сключен договор, с който са предоставени имоти държавна собственост, без да е осигурена публичност и конкуренция и без да е приложен редът за отдаване под наем на имоти публична и частна държавна собственост, с което са нарушени разпоредбите на чл. 16, ал. 1 и ал. 2 и чл. 19, ал. 1 от Закона за държавната собственост (ЗДС).

В регионалните структури в Кърджали, Монтана, Велико Търново и Хасково са сключени договори, с които са отдадени под наем части от имоти държавна собственост, за инсталиране на кафе автомати. В договорите не е определена месечна наемна цена, а са включени клаузи за предоставяне на горива под форма на дарения от фирмите, ползватели на частите от имоти държавна собственост. Договорите са сключени без проведени търгове за отдаване под наем на имоти държавна собственост.

През 2012 г. и първите 6 месеца на 2013 г. по сметките на ДАИ са постъпили приходи в размер на 31 млн. лв.