Новата година на 30 собственици на жилища с ипотеки в блок „Теодора“ ще започне с посещение на частен съдебен изпълнител. Въпреки че имат нотариални актове за апартаментите си и са си платили покрива над главата до последната стотинка, домовете на хората ще отидат на публична продан. Причината - строителният предприемач Явор Блъсков, от който са закупили имотите си, е продал апартаментите без да информира клиентите си, че върху тях има наложена ипотека. И дори след като хората са си платили жилищата, банката не е вдигнала ипотеката, защото Блъсков не се е издължил към нея.
Очаква се освен въпросните 30 апартамента на 20 януари догодина частен съдебен да опише и 2 магазина плюс други ипотекирани имоти в „Теодора“.
Както „Утро“ писа, 91 имота в злощастната кооперация, която строителният предприемач разпродаде заедно с ипотеките върху нея, вече са на публична продан, която тече от 11 ноември до 11 декември. Описът на имотите с тежести, който бе извършен от частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, започна в края на февруари тази година. Процедурата около обявяването на търгове на ипотекираните апартаменти, магазини, гаражи и кафе-бар на три етажа обаче бе стопирана. До това се стигна, след като Блъсков възрази срещу направената оценка на имотите. Затова се наложи назначаването на тройна експертиза, която да калкулира цените им. А до самия опис и изваждането на търг на имотите се стигна, след като над 2 години Блъсков и неговата фирма „Пропърти къмършъл“ не е обслужвала кредита си в ОББ.
Участта на друг блок на Явор Блъсков - бившето АОНСУ, където драмата е подобна, застигна и блок „Теодора“. След описа в края на септември на продадените жилища на бул.“Гоце Делчев“, тече оценяването на 170-те имота, купени с ипотеки. След това и те ще бъдат пуснати на търг.