Шофьорите са най-агресивни около новогодишните празници, като причината за това са задръстванията и стресът, предизвикан от закъсняване за среща или събитие.
До този извод са стигнали застрахователи, които не пропускат да алармират, че именно стресът от празниците може да създаде рискове от катастрофи.
Изнервянето от празничната треска освен всичко води и до по-лошо:
тя често провокира шофьорите да превишават скоростта, да изпреварват рисковано или да не спазват дистанция.
Крайният резултат от всичко това може и да е катастрофа.
„Когато човекът си е поставил крайна точка да свърши една работа и закъснява по някаква причина, всичко това го кара да прави много рискови маневри.
Да минава на жълто-червено, да минава през пешеходни пътеки без да оглежда и това създава много рискови ситуации. Моят съвет е, когато се тръгва на път – зад волана да сяда най-опитният шофьор, да не се поставя краен час на пристигане, да се спазва добра дистанция и разбира се – с изправни автомобили”, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на застраховани и пострадали при катастрофи пред Нова ТВ.
Нервите на шофьорите могат да се опънат и в края на празничния маратон, когато хиляди автомобили отново ще тръгнат по пътищата на страната.
Точно на 1 януари, когато се очаква най-интензивен трафик, инспекторите от „Автомобилна администрация” ще проверяват техническата изправност на автомобилите на пътя.
Към днешна дата броят на жертвите за тази година е аналогичен на този от миналата година – малко под 600. Ранените обаче са значително повече – над 8600.