Списъкът на русенските фирми с огромни дългове към НАП е дълъг и продължава да се увеличава, показват данните на приходната агенция. Според публичните регистри цели 53 фирми от областта имат да дават на държавата суми от над 1 милион лева, а по-малките длъжници са безброй. Голяма част от най-големите борчове са несъбираеми, тъй като собствениците на фирмите са изчезнали безследно. В други случаи става въпрос за „бушони“, които са изгърмели, а парите са се прехвърлили в други джобове.
При последното актуализиране на списъците през септември са добавени още четири русенски фирми. Сред тях изпъква „ССУ-България“ ООД на испанеца Хосе Хавиер Морено Кореа, който от регистрирането на фирмата през 2009 г. досега е успял да натрупа задължения към държавата за 14 056 175 лева. Друг чуждестранен гражданин - румънката Адриана Неделку, дълги години водеше в класацията с неплатени 7,6 млн. лева. Тя обаче е вече доста надолу в подреждането.
Лидер сред длъжниците от Русе е „Корона Груп“ ЕООД със собственик Ненко Великов, чиято фирма вече не функционира, но е пропуснала да плати на държавата над 19 млн. лева. 15,5 млн. лева са задълженията на „Русе-Общински транспорт“ - също като другите несъбираеми. Още една фирма фигурира в списъка на НАП с над 10 млн. борчове - „Маргарит Ойл“ ЕООД дължи 11,66 млн. лева. Тя е също на румънски гражданин - Маргарит-Василе Богдан. Очевидно за северните ни съседи регистрацията на фирма в Русе е не само начин за намаляване на данъчните ставки, но и за избягването им въобще.
Общо 15 фирми от областта дължат на НАП суми над 2 млн. лева, а още 38 са компаниите с висящи плащания между 1 и 2 млн. лева.