Съдът в Кливлънд, Охайо, оневини Рики Джаксън, прекарал 39 години в затвора заради убийство, което не е извършил.

Джаксън, който е афро-американец, понастоящем е на 57 години. През 1975 г., когато е едва на 18, той е осъден заедно с още двама души за убийство. Жертвата е някой си Харолд Франкс, а арена на престъплението е магазин в Кливлънд, славещ се като градът с най-висока престъпност в КАЩ.

Джаксън е осъден въз основа на свидетелските показания на 12-годишния Еди Върнън, претендиращ, че е очевидец на убийството. Сега Върнън, който е вече на 53, се отказа от показанията си, признавайки, че фактически не е имало как да е свидетел на престъплението. В момента на убийството Върнън се намирал в училищния автобус, откъдето наистина видял убийците, но не и лицата им.

Въз основа на това Джаксън бе оправдан от Окръжния съд в Кливлънд, който сне всички обвинения срещу него. Джаксън първоначално е осъден на смърт, но от екзекуция го спасява обстоятелството, че през 1978 г. щатът Охайо обявява смъртната присъда за незаконна.

Другите двама, осъдени заедно с Джаксън - братята Рони и Уайли Бриджмън - също са подали молба за преразглеждане на присъдите им. Засега обаче молбите им не са придвижени. Иначе Рони е на свобода от 2003 г., към която дата вече е бил излежал наказанието си.