Онкохирургията на деветия етаж на Хирургическия блок и операционните на първия етаж в Многопрофилната болница са собственост на Комплексния онкологичен център /КОЦ/, отсече Върховният касационен съд /ВКС/. Върховните магистрати не допуснаха обжалване, с което потвърдиха окончателно решенията на Апелативния съд във Велико Търново и на Русенския окръжен съд.
Съдебната битка за деветия етаж на Хирургическия блок започна преди около две години, когато ръководството на болницата поиска собствеността на етажа.
„Получих писмо от тогавашния директор Нели Петрова, в което се посочваше, че трябва да напуснем етажа. В него обаче е съсредоточена 1/3 от дейността на центъра. Това писмо всъщност доведе до завеждането на дело за собственост с идеята да се защити общинското дружество“, каза за „Утро“ управителят на Онкото д-р Камен Кожухаров.
Повод за писмото става фалитът на Кожния диспансер. По закон в такава ситуация неговите фунции трябва да се поемат от общинската болница. Най-вероятно затова МБАЛ е поискала деветия етаж, в който да обособи кожно отделение. Във времето се появиха и идеи на етажа да се премести детското отделение, а сегашното детско да стане кожно. Факт е обаче едно - че с решението на ВКС спорът е решен и приключи в полза на Онкото. А обособено кожно отделение няма.
„Не знам за такова решение на съда. Когато го прочета ще коментирам“, лаконичен бе директорът на МБАЛ д-р Владин Петров.
По време на съдебните спорове се стигна дотам, че Онкото освободи половината от деветия етаж. Според д-р Кожухаров освен напрежение, тези две години са стопирали и поддръжката на помещенията. Затова сега предстои поетапно да започне освежаване и ремонт на вратите, прозорците и справяне с течовете.
По-подробно навлизане в спора показва, че той се е нагнетявал още от 2000 година, и то по чисто административни пътища. Тогава и болницата, и Онкото се превърнаха в търговски дружества. И единственият начин за разрешаване на цялата тази бюрократична главоблъсканица бе по съдебен ред.