Гъстите мъгли през последните десетина дни направиха шофирането в региона доста ектремно занимание заради масово липсващите маркировки. Положението е особено критично след стъмняване, когато налучкването на пътя става с голяма доза късмет. Няма проблеми единството по направлението Русе-Разград, но след излизане от града, където маркировката е свежа и си изпълнява функциите. Навсякъде другаде положението е критично.
По едно от най-натоварените трасета - Русе -Николово, миналата година направихме жълти хоризонтални линии, тъй като при снежна обстановка те са по-видими. Проверявали сме маркировката, тя не е изтрита, ако тези дни не се е виждала, причината е замърсяването на пътя с кал, коментира шефът на „Комунални дейности“ Стамен Савов.
Булевард „България“, който също е сред проблемните участъци, е републикански път, но за неговата поддръжка Общината има сключен договор с Областно пътно управление. За първи път тази година от държавата били отпуснати близо 40 000 лева за ремонт и поддръжка, но парите дошли късно и времето било неподходящо за полагане на маркировка. Средствата били изразходвани за изкърпване на дупките по асфалта и за нови мантинели на мястото на огънатите край бензиностанцията на „Лукойл“. Според Стамен Савов за следващата година парите за поддръжка на булеварда са намалени почти наполовина.
Кметът Пламен Стоилов се ангажира да провери по кои от общинските пътища няма маркировка.
Ако те са важни, при първа възможност ще я направим, а за републиканските пътища ще сезираме Областно пътно управление, защото хората са прави - сигурността трябва да е на първо място, каза Стоилов.
Липсващите означения по държавните пътища бяха коментирани и от доскорошния шеф на Областно пътно управление Пламен Петков.
Маркировката се полага приоритетно по първокласните трасета, защото финансовият ресурс е ограничен, посочи Петков.