Доходите на французите над 1 млн. евро на година ще бъдат облагани с.ъс 75% данък, реши френското правителство, предаде Би Би Си. Одобрението на мярката стана след решение на върховния съд в Париж.

Това беше едно от предизборните обещания на президента-социалист Франсоа Оланд. Първоначалното предложение беше определено като противоконституционно от Конституционния съд точно преди година. Но правителството леко промени закона, за да избегне противоречията с магистратите. Мярката ще бъде в сила две години, но влиза в сила със задна дата – т.е. И доходите през 2013 г. ще минат под гилотината на данъчните. Футболните клубове в Страната на петлите стачкуваха по-рано през годината с аргумента, че това ще съсипе играта с коженото кълбо в страната. И ще доведе до отлив на играчи. Например притежаваният от Катар Пари Сен Жeрмен има поне 10 играчи с доходи, надхвърлящи многократно 1 млн. евро на година. Един от тях е шведският поданик Златан Ибрахимович.

Да не забравяме, че и ред богати знаменитости, вкл. Жерар Депардьо, възнегодуваха от намеренията на правителството. "Обеликс" се приюти в Русия.

Според проучвания на общественото мнение множеството обикновени французи подкрепят действията на правителството в тази посока. Париж се опитва да съкрати бюджетния си дефицит и държавния дълг с увеличаване на данъците. Във Великобритания най-високата данъчна ставка се отнася само до физически лица и е 45%.