Областният управител през периода 2011-2013 година Стефко Бурджиев отново да заеме ръководния пост в Областна администрация, година и половина след като бе уволнен от правителството на Пламен Орешарски. Това е една от най-вероятните и дискутирани кандидатури за губернатор на Русе след идването на власт на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт. Особено след като Реформаторите и Патриотите заявиха в началото на седмицата, че областният управител в Русе няма да е от техните редици. Заявлението дойде колкото логично, толкова и изненадващо, тъй като до вчера съставните партии в РБ не са се събирали да обсъждат ситуацията след изборите.
„Никой не ми е казвал нещо подобно, нито пък са ми предлагали отново този пост“, заяви за „Утро“ Стефко Бурджиев. Той допълни, че настоящата ситуация в държавата е сложна и ако получи предложение да стане отново областен управител, то ще е последвано от размисъл.
„Най-лесно е да приема. Бил съм вече областен управител и, откровено казано, няма проблем пак да бъда. Трябва обаче да съм наясно с кого ще работя и при какви условия“, заяви още Бурджиев.
Бившият областен управител е известен като толерантен, но принципен човек с богата и успешна професионална биография. От повече от година той преподава в Русенския университет и оглавява Регионалния академичен център на БАН, който има за задача да свърже науката, университета и реалния бизнес. Въпреки това не прекъсна участието си в политиката - беше поставен на пето място в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в Русе и дори при определени обстоятелства имаше реален шанс да влезе в Народното събрание.
Преди дни депутатът Пламен Нунев заяви, че се очаква тази седмица да бъде коментирана темата за новите назначения в областните управи, като посочи, че в Русе може да има смени, но може и да няма.
Все пак най-вероятно сегашният областен управител Симеон Иванов, който бе назначен от служебния премиер Георги Близнашки, ще бъде заменен. Говори се, че най-големи шансове да запази поста си има единият от заместниците му - Станимир Станчев от СДС.