Кметът на сливенското село Ковачите Атанас Гурков, който уби в пияно състояние човек на пътя, не иска да лежи в затвора.

Днес той обжалва ефективната си присъда пред Бургаския апелативен съд.

На 17 септември т.г. Окръжният съд в Сливен наказа Гурков с 3 г.и 4 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Той е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 г. Инцидентът е станал на 17 декември 2013 г. в землището на Сливен, по главен път II-66.
Кметът Гурков бил зад волана на мощно Ауди А6, на което се метнал след порядъчна почерпка. Освен, че карал пил, кметът на с.Ковачите се движел с 94 км. в час, вместо с разрешениете до 50 км/ч.

Аудито карало плътно зад фолксваген, управляван от 53-годишния Въльа Арабасджиев от Сливен. Внезапно кметската кола връхлетяла върху фолксвагена, блъскайки го отзад. От удара фолксвагенът изхвърчал в насрещната лента и там го блъснал опел.
Проверка с дрегер отчела 2,06 промила алкохол в кръвта на Гурков.

Днес в съда подсъдимият и неговият защитник обжалваха съдебния акт с искане да бъде отменен и делото да се върне за ново разглеждане от първата инстанция или да бъде намалено постановеното наказание.

Апелативните магистрати обаче отхвърлиха исканията на подсъдимия за допускане на допълнителна автотехническа експертиза, която да се установи дали загиналият е бил с предпазен колан.

Гурков помоли наказанието да бъде намалено на 3 г. условно. Той не се признава за виновен.

Апелативен съд Бургас ще се произнесе до месец.