Комплексната психологична и психиатрична медицинска експертиза показва, че Димитър Димитров има наркотична зависимост, а лечението му е възпрепятствано от престоя в ареста. Той страда от поведенческо разстройство в резултат от комбинираната употреба на различни наркотици и не може да следва метадоновата си програма. С тези мотиви защитата на Димитров, който е обвинен за кражба на различни велосипеди, авточасти и въдици от жилищни блокове в Русе, поиска от Окръжния съд да го пусне от ареста. Още повече, че според адвоката му Димитър просто прибирал в дома си повечето от отмъкнатите вещи, а не ги крадял.
Задържан по делото с повече обвинения е и 28-годишният Евгени Безбородов, който също е наркозависим. Той е хванат за 9 кражби, извършени през юни и юли тази година. Младият мъж вече е осъждан четири пъти, а срещу него са заведени други две дела, но това не го стреснало и той продължавал да изкарва пари за дрога и препитание с кражби.
„Разкайвам се за стореното, но не аз съм извършител на престъпленията. Това е за мен истината. Просто ги прибирах вкъщи“, заяви Димитър пред съда.
Евгени обикалял жилищни блокове и набелязвал подходящи за удар мази и междуетажни площадки, а плячката носел в дома на Димитър. Тя била предимно от велосипеди, а ударите са на обща стойност около 2600 лева. Двамата са задържани на 11 август и до днес са в ареста, тъй като Окръжният съд не пусна с по-лека мярка жалещият се Димитър. Решението е окончателно.