Над 170 земеделски производители няма да получат допълнително по 15 лева преразпределително плащане за нивите си от 300 декара, защото са разделили изкуствено земята и ще бъдат санкционирани. Това съобщиха от земеделското министерство след двукратно направените проверки на заявените за подпомагане площи. Субсидиите за 2014 г. ще започнат да се изплащат от началото на следващата година, като за първи път стопаните ще получат допълнително подпомагане за първите 300 декара. Интересът към схемата е изключително голям. Общо за подпомагане в кампанията 2014 заявления за подпомагане са подали 94 064 фермери. Спрямо миналата година увеличението е с около 16 хиляди души.
За да не се допусне изкуствено създаване на условия за получаване на субсдиии, администрацията е направила сравнение между кандидатите и управителите на фирми, кандидатствали в тазгодишната кампания, и пълномощниците на повече от един кандидат. Осъществена е географска проверка на площите на всички кандидати, които през предходни години са декларирали над 30 ха по СЕПП, а през 2014 са заявили под 30 ха или не са подавали заявления. Направена е и проверка за съвпадение на банковите сметки, посочени в заявленията за подпомагане. В резултат е установено, че над 170 от хората са разделили стопанствата си след 18 октомври 2011 г. и отговарят на горепосочените допълнителни критерии за проверка.
Кандидатите за преразпределително плащане няма да получават подпомагане по схемата, докато не отстранят изкуствено създадените условия за получаване на средства, поясняват от агроминистерството.