Единственият изход е да продадем жилищата си на безценица и да напуснем квартала, заявиха жителите на „Родина 3“ по време на публичното обсъждане за развитието на културната и социалната инфраструктура в Русе до 2020 година. Около 60 русенци дойдоха в пленарна зала в четвъртък вечерта и изразиха много емоционално мненията си против изграждане в квартала на общински жилищен блок на съседната до жп прелеза на пазара улица „Белмекен“, в който да бъдат настанявани социално слаби русенци и такива от малцинствени групи от населението.
Това е един от обектите, които ще се проектират с пари от спечеленото от Община Русе финансиране по програма „Техническа помощ за програмен период 2014-2020“. След като включените в програмата разработки бъдат готови, с тях ще може да се кандидатства за финансиране на строителството през новия програмен период на ЕС.
Преди три седмици хората от квартала внесоха 700 подписа срещу строителството на такъв блок в квартала, а в понеделник зам.-кметът Димитър Наков се е срещнал с част от недоволните на място. Обитателите на „Родина 3“ изтъкват, че и сега в квартала има достатъчно цигани и идването на нови не само ще взриви вече нарушеното  равновесие, но и ще превърне тази сравнително близка до центъра част на Русе в гето и гнездо на напрежение и конфликти.
Третирани сме като трета категория хора - това е кварталът с най-лошите транспортни връзки, тротоари няма, осветлението е проблемно, а през лятото тревата редовно избуява до 2 метра, заявиха хората от квартала.
Наков опита да успокои гражданите, че в момента се говори само за проектиране, а целта е то да бъде готово като документация и до 2020 година Общината да кандидатства за финансиране, ако има такава възможност.
Шефът на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева се включи с уверенията, че в бъдещия блок нямало да се настаняват само роми, а и самотни майки и социално слаби и щяло да има правила и ред.
За блока има два проекта. Първият предвижда 27 апартамента, а вторият - 24. Има двустайни, тристайни жилища и няколко боксониери. Предвидени са и паркоместа, сутерени, зали за събиране и за компютри.
В крайна сметка жителите заявиха, че ще се обърнат към съда, за да не бъде изграден блокът в техния квартал.