Нелеп инцидент едва не окървави стартиралото вчера офроуд състезание в Русе. Двама пилоти с джип „Сузуки“ се отърваха на косъм, след като самоходен жп кран ги блъсна на жп прелеза в Червена вода и ги влачи 150 метра по коловоза в посока Русе. Джипът е с газова уредба, която обаче за щастие не се е взривила, в противен случай трагедията щеше да е голяма.
Инцидентът стана в 12.10 часа по трасето на надпреварата само няколко минути, след като мина обедният влак от Варна за Русе. Ремонтната машина се движела с ниска скорост по коловоза и когато джипът изскочил пред нея, машинистът имал време да реагира, за да няма ударът фатални последствия.
За минути на място пристигнаха екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ. Линейка откара 29-годишния водач Георги Т. и 3 години по-възрастния му навигатор му Милен Г. в болницата. Обстойният преглед установи, че Георги е със счупена лява ключица, а Милен се е разминал само с разкъсна рана на челото.
Причината за произшествието е, че джипът не е спрял на прелеза, който е без бариери, но със звукова и светлинна прелезна сигнализация. Вероятно шофьорът е сметнал, че ще изпревари идващата ремонтна жп машина и е продължил движението си с голяма скорост направо през коловоза, но сметките му излезли криви. Самоходният кран блъснал автомобила, закачил го на буферите си и го е влачил 150 метра, преди да спре.
Според машиниста той е подал сигнал със сирената, защото е видял идващия джип, но водачът му изобщо не  реагирал. Освен това звуковата прелезна сигнализация е била в работен режим, напълно изправна и се задействала, след като машината е наближила на 1 км от прелеза, посочи за „Утро“ началникът на регионалния център „Управление на гаровата дейност от Бяла до Силистра Емил Борисов.