В Русе няма да бъде разкрит бежански център. Лично председателят на Държавната агенция за бежанците полковник Николай Чирпанлиев гарантира, че няма подобни планове нито за 2014, нито за 2015 година, съобщи депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.
„Следим ситуацията отблизо. Доколкото сме запознати, прокуратурата търси помещения за временен арест на нелегалните имигранти. Това обаче се тълкува от някои, като образуването на бежански лагер или център. Има специален закон, който регламентира разкриването и дейността на бежанските центрове. В тази връзка проведох среща с полковник Чирпанлиев в Народното събрание. Той категорично отрече подобна възможност, като ме увери, че такова предложение не е поставяно на дневен ред нито за тази година, нито е залягало в плановете на Агенцията за догодина. Полковник Чирпанлиев ми сподели дори, че въобще не се предвижда разкриването на нови центрове в България“, каза русенският депутат.
Темата обаче продължава да е на дневен ред за „Атака“. Вчера избраният с бюлетината на партията на Волен Сидеров общински съветник Мирослав Славчев заяви пред колегите си, че „Атака“ иска референдум за или против изграждането на бежански център в Русе и нарисува мрачна картина, ако това се случи.
Междувременно Татяна Димитрова от Фейсбук групата „Русе протестира - не желае „бежанци“, обяви, че има подадено заявление за протест срещу настаняване на бежанци в Русе в събота от 14 часа на изхода за Силистра в района на Дунав мост. До момента обаче няма реакция, посочи Димитрова в съобщение до медиите.