Нови два апарата за отглеждане на недоносени бебета купи МБАЛ-Русе за нуждите на Неонатологичното отделение 17 години след последното оборудване с такава жизненоважна за новородените бебета техника.
През 1997 година имаше епидемия, подновихме техниката и тогавашният директор д-р Вичев успя да ни достави четири съвременни апарата. Сега сме благодарни на директора д-р Владин Петров, който е анестезиолог и много добре знае какво означават тези кувьози за нас, каза началникът на неонатологията д-р Нина Радкова.
Апаратите са от най-висок клас на медицинска техника и дават на микробебетата топлина, влажност, кислород, възможност за включване на дихателна апаратура - 
въобще всичко, което може да бъде предложено на избързалите да се появят на белия свят бебета рисково новородени. За тях преди време е закупен и апарат за светлинна терапия „Биоптрон“ с дарени 1000 лева, които четвъртокласници от Европейското училище с ръководител Светла Христова са събрали на благотворителен концерт, съобщи още д-р Радкова.
В момента педиатрите работят с 18 кувьоза, които са крайно недостатъчни както заради увеличения брой недоносени деца, така и поради честите технически проблеми в старата апаратура.
Двата нови кувьоза са инвестиция, която направихме със собствени средста, каза шефът на многопрофилната болница д-р Владин Петров и добави още една добра новина - закупени са и два високотехнологични ехокардиографа за образна диагностика на сърцето. Те са за отделението по неинвазивна кардиология и за четвърто вътрешно отделение и ще помагат на специалистите при диагностицирането на различни сърдечни патологии.
Ехокардиографите са на фирма „Дженерал Електрик“,  закупени са със собствени средства и след проведена обществена поръчка, уточни инженерът по електромедицинската апаратура в МБАЛ Любомира Димитрова. Според нея болницата не е купувала апаратура от толкова висок клас през последните 5-6 години.