С фирмен купон навръх Хелоуин откри новата си производствено-административна сграда русенската компания „Топ Мен“. Със страшни маски и костюми работещите във фабриката изгониха символично „злите духове в шивашката индустрия“, за да подсигурят успешния бизнес на предприятието.
Направихме най-модерната шивашка фабрика в цяла Европа, категоричен бе управителят и собственик на „Топ Мен“ Мартин Йорданов. С личното си участие в проектирането той обясни факта, че сградата е завършена на цена наполовина от първоначалния план, въпреки че за строителството са използвани най-висококачествени материали. И те обаче са доставяни директно от производителите.
С тази фабрика започнах да ставам спец в строителството. Натрупания опит ще използваме при осъществяване на другия си проект - за изграждане на жилища за работниците, каза Йорданов. Както „Утро“ писа преди време, идеята за построяването на евтини фамилни апартаменти за служителите на „Топ Мен“ дойде като алтернатива на всекидневното им извозване от и до 30 населени места. По-голямата част от работещите в шивашката фирма живеят извън Русе и за превоза им „Топ Мен“ е принудена да поддържа автопарк с 12 автобуса.
Новата фабрика е с площ 20 000 кв.м, разположени на седем етажа. В нея са структурирани обширен шоурум и бизнесцентър с офиси, където ще се разположат представителства на фирми от модната индустрия - на първо време италиански и английски. След две седмици ще отвори и фирменият магазин на „Топ мен“, където мъжките костюми ще се продават на производствени цени.
Модерни технологии осигуряват изключителни нива на енергийна ефективност. Стените са дебели 30 см с 12 см изолация. Прозорците са с троен стъклопакет с аргон между стъклата, което позволява коефициентът на топлопреминаване да падне до невероятните 0,5 W/кв.м.K - число, много близко до коефициента на стандартните стени. Прозорците се отварят автоматично при повишаване на въглеродния диоксид в помещенията над определено ниво и проветряването става за секунди и почти без топлинни загуби, тъй като 90% от енергията се оползотворява, затопляйки или охлаждайки според сезона влизащия вътре въздух. При дъжд и вятър прозорците се затварят автоматично. Към тези екстри се добавят високотехнологична система на вентилация и специален парогенератор.
Всички тези екстри позволяват експлоатационните разходи на сградата да бъдат намалени с около 50%, което ще ни позволи да предложим и по-добри условия за служителите си. Всички те вече разполагат с автоматизирани високотехнологични машини, с които се чувстват по-скоро оператори, а не шивачи. Следващата ни стъпка ще бъде структурирането на социален пакет придобивки за работещите, каза Мартин Йорданов. В момента „Топ Мен“ осигурява работа на 500 човека, но броят им може лесно да се увеличи.