Сонда кацна на повърхността на комета за първи път в историята на човечеството, съобщи Би Би Си.

Апаратът “Розета” със сондата “Филе” на борда пропътува 10 години в Космоса, за да стигне до кометата 67P/Чурюмов - Герасименко.

Европейската космическа агенция даде сигнал за спускане на сондата вчера преди обяд и “Филе” потегли към кометата в 10,35 часа българско време. Операцията бе ръководена от център в германския град Дармщат.

Спускането продължи около 7 часа и бе много деликатно. “Розета” трябваше да стои неподвижна спрямо кометата, след като застана на 22 км над повърхността ѝ, за да спусне сондата “Филе”.

Кометата
е широка 4 км и
е обсипана с ями
и скални късове,


а малкият робот няма система за маневриране в последния момент. Понеже гравитацията на кометата е твърде слаба, “Филе” трябваше да използва два “харпуна”, които да се забият в нея и да го придържат. В противен случай рискуваше просто да отскочи от повърхността като топка.

Потвърждение за кацането на сондата дойде снощи. Успехът е първи по рода си, тъй като никоя мисия досега не е постигала меко кацане на комета, сочи Би Би Си. Това е седмото космическо тяло, към което хората са изпращали апарат. Предишните са Венера, Луната, Марс, луната на Сатурн -Титан, и астероидите 433 Ерос и Итокава.
След кацането си “Филе” трябваше да направи и изпрати снимка от повърхността около него.

“Кацането няма да е лесно. Ще разчитаме на харпуните и на това доколко мека ще се окаже повърхността”, обясни Щефан Уламек от германския аерокосмически център. Изследователите си

правят изводи за
повърхността
само от
изпратените
снимки
от “Розета”.


Оказа се, че повърхността на кометата е по-неравна, пореста и прашна от първоначалните предположения.

Дори малкият робот да се разбие при кацането или да отлети в Космоса, с него ще бъдат изгубени около 20% от планираната информация. Останалите данни ще продължат да се събират и изпращат от орбиталната мисия, която трябва да е активна до края на декември 2015 г.

Очаква се мисията “Розета” да хвърли светлина върху период от зараждането на нашата Слънчева система. Кометите съдържат някои от материалите, съществували преди повече от 4,5 милиарда години.