Една от петте специални награди „Жива“ е отредена на русенския Исторически музей от авторитетното жури на Форума за славянски култури и Европейската музейна академия. Призът за РИМ е за внимание и откритост към посетителите, обясни вчера журналистката Цвета Ненова, която заедно с уредника от музея Искрен Великов представи наградата и разказа за церемонията в Скопие. Музеят печели наградата в изключително оспорвана конкуренция с още 10 аналогични институции от девет държави. Това е огромно признание за труда на колегите, каза Великов.
Щастлив съм като гражданин, горд съм като кмет с това, което прави музеят на Русе, каза кметът Пламен Стоилов, който също присъства на презентацията вчера. Убеден съм, че оттук нататък нашия музей го чакат добри дни, добави градоначалникът и обясни: „Имаме уникален екип на музея с уникален директор, който, дай боже, тази година ще стане и професор. Това, което са постигнали, е достойно за благодарност и преклонение. А ние трябва да показваме богатствата на РИМ навсякъде по Европа и по света“.
Новината за наградата идва дни, след като стана ясно, че новият Екомузей с аквариум в Русе постави рекорд по посещения, като от откриването му досега експозициите му са разгледани от над 8000 души.