Лъскав джип "Рейндж Роувър" потегля с мръсна газ посред нощ от паркинга в София. Минава през спуснатата бариера, като я чупи, после изчезва в мрака и оттогава няма и помен от автомобила. Шофьорът зад волана не е собственикът на колата, а автокрадец. Случката е отпреди седмици.
Последните модели на "Рейндж Роувър" са любимата плячка на родните апаши напоследък, потвърди източник от МВР.
С тази марка през последната година са се простили няколко известни българи. Един от тях е футболен национал.

Другата "любима" марка на автокрадците от луксозния клас е БМВ Х6. След като се отмъкнат, тези возила се продават в чужбина или им се правят двойници в България и се препродават.

Открадната е била колата дори на Цветан Василев, малко преди да напусне България - бронирано ауди. Но то му било върнато срещу откуп.
Две коли на Красимир Гергов също са били откраднати, но той отрече да му е задигнат "Рейндж Роувър".

С "Рейндж Роувър" автокрадецът
Асен Колев-Хастара се удари
в служебната кола на бившия председател
на ДАНС Константин Казаков през май 2013 г.


След това избяга и беше обявен за издирване. Криминалистите влязоха в следите му няколко месеца по-късно и го арестуваха. Оттогава Хастара излежава 5-годишна присъда за по-старо престъпление, но кражбите на тази марка джипове не секват. Това обаче не важи само за България. Във Великобритания например застрахователи масово отказвали да сключват полици срещу кражби на последните модели "Рейндж Роувър".

"Напоследък се крадат автомобили от средния клас, до 10-годишни. Продават ги на части в автоморги или с обяви в интернет. Това затруднява разследването на тези престъпления", казва полицай, който работи по линия на автокражбите, и сочи, че МВР няма контрол върху моргите.
80 процента от откраднатите автомобили са за резервни части, показват данните на МВР. В последния месец се отчита лек ръст на откраднатите коли, но за 2014 г в сравнена със същия период за миналата, се забелязва спад в регистрираните кражби на автомобили. За 2013 са 2621, а за тази - 2598.

Средно на ден
в страната
изчезват около
12-13 коли,


но бройката е променлива, като има дни, в които се задигат само по 2. Половината от колите, които се крадат, са от територията на София.
Автокрадците продължават да се усъвършенстват технически и в това отношение са с крачка пред полицията, признават от МВР.
Устройството със софтуер за отваряне и запалване на автомобил струвало между 300 и 500 лв. за коли от средния клас.

Автокрадците
дори си
разменяли
тази техника,


като я вземали под наем един от друг или от ключарски ателиета. Те могат да използват легално софтуера за свои нужди, но нямат право да го продават. Проверка  в законодателството показа, че нормативната уредба не предвижда наказание за притежаване на такава техника.
Криминалистите са залавяли автокрадци с този софтуер в коли. Апашите дори имали радиостанции, настроени на полицейски честоти. Въпреки доказателствата обаче често се оказвали на свобода след дни.

Застрахователи откриват коли по нова схема

Все по-популярна става схема на застрахователните компании за откриване на крадените автомобили, което обаче вдига бройката на регистрираните престъпления от този вид и акумулира паричен ресурс в апашите.

Схемата не е сложна и е съвсем легална. Когато собственик на автомобил установи липсата му, той подава сигнал в МВР и уведомява застрахователната компания. Полицаите започват да работят по случая, но се оказва, че след няколко дни от застрахователната компания се свързват с пострадалия и го уведомяват, че колата му е открита изоставена.

Всъщност преди това те са обявили награда от 20 процента от застрахователната стойност на возилото, ако то бъде намерено. Работят със свързана с тях фирма, служителите на която често са от престъпния свят.

Възлагат им поръчката по откриването на колата, а те от своя страна познават автокрадците. Застрахователите плащат към фирмата например 20 процента от стойноста на полицата от т.нар. фонд "Риск", който акумулират. Дружеството, чиито методи на действия не подлежат на проверка, дели част от тези пари с автокрадеца, който след получаването им изоставя колата на предварително уговорено място. По този начин застрахователите избягват изплащането на обезщетение, фирмите за детективски услуги генерират приход, но автокражбите по статистика се повишават.

62-годишен е доайенът сред автоапашите

Hад 100 крадци на автомобили са регистрирани в МВР като активен криминален контингент в това направление. Най-възрастният от тях е на 62 г. и живее в голям областен град. За него има данни, че все още краде коли въпреки арестите и присъдите.
"По-интелигентните автокрадци се ориентираха към други престъпления като източването на банкови сметки чрез скимиращи устройства. Много от тях са в чужбина", казват от "Криминална полиция".
Ядрото на бандата за отвличания, известна като Наглите, също е от бивши автокрадци. Оперативни работници разказват, че те неслучайно са се насочили към похищенията, защото с автомобилите са се усъвършенствали във вземането на откупи. С годините кражби на коли с цел откуп стават все по-малко, а се увеличават посегателствата заради резервни части. Предпочитаните марки на автокрадците остават германските - мерцедес, ауди, фолксваген и БМВ.