БСП не се е отказала от въвеждането на подоходното облагане на физическите лица. В голямата си част хората ще продължат да плащат 10-процентен налог. Но в Бюджет 2015 година е почти сигурно, че ще бъде заложен данък за богатите.

Така социалистите ще спазят предизборното си обещание за въвеждане на различни ставки при различните доходи. Размерът на данъка за богатите, както и прагът, от който ще действа, ще бъде коментиран и изчислен допълнително. Но вече има работни предложения хората с по-високи доходи да плащат вместо десет - 15 или 16 процента данък. Масовата част от работещите, които са с доходи под примерния таван, ще продължат да дават на държавата десятък.

"С бюджета за 2014 година вече е направена първата стъпка и до края на мандата ни ще имаме диференцирано облагане, сега започнахме с реалното премахване на плоския данък за хората с най-ниски доходи и това е правилната крачка", съобщи за "Стандарт" соцлидерът Сергей Станишев. От следващата година се въвежда техника, която не е на необлагане на дохода, а на връщане на обложения доход за най-бедните. Този ефект ще бъде усетен от хората в началото на 2015 година след подаване на данъчна декларация. По предварителни сметки тогава държавата ще върне около 150 милиона лева на хората с най-ниски доходи. И тази мярка ще засегне около 200 000 души.

"И аз бих искал незабавно да поправим щетите, нанесени върху доходите на хората от управлението на Борисов. Но още в кампанията казвах, че следващият мандат ще премине в наваксване и в опит да върнем държавата в състоянието, в което я оставихме", заяви още Станишев. Налогът за богатите е мярка, която е въведена в повечето европейски държави, коментираха ключови експерти от "Позитано" 20. Социалистите обаче ще са предпазливи в предложенията за налога и той задължително ще е под 20 процента. Запознати припомниха, че в предизборната програма на червените бе заложен вариант на "данък богатство" за доходите над 4500 лв. в размер на 20 процента. Въвеждането на налога обаче ще работи на принципа, че до прага на доход за "данък богатство" ще се плащат 10 процента. А горницата вече ще се облага с новия размер. Най-разпространен по време на кампанията през месец май бе следният: "При 5000 лв. заплата се удържат 10% за сумата от 4500 лв. (колкото бе обсъжданият праг - бел. ред.) и 20 процента за остатъка от 500 лв.

Правителството се разплати с бизнеса

Кабинетът на Пламен Орешарски се разплати с бизнеса в предпоследния работен ден. "Всички фирми, които нямат данъчни ревизии са получили сумите си в петък", потвърдиха от Министерски съвет. Единствено пари не са получили компаниите, в които в момента текат данъчни ревизии, обясниха още от "Дондуков" 1. Каква е разплатената сума обаче от финансовото министерство ще могат да кажат около 10 януари, когато ще бъде направен отчет за платените през последния месец средства.

Още преди Коледа премиерът Пламен Орешарски съобщи, че кабинетът ще се разплати с бизнеса преди края на годината. Тогава той съобщи още, че се очертава дефицитът да е около 2%".