Петък вечерта хиляди демонстранти излязоха на площадите в Анкара и Истанбул, за да искат оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган, след избухването на политическия и финансов скандал в страната, съобщи АФП.

Полицията в Истанбул използва сила, за да разпръсне протестиращите на площад „Таксим". Най-малко двама са ранени, а 31 са задържани.

Органите на реда използвали гумени куршуми и водни оръдия, а по-късно и сълзотворен газ. Някои от протестиращите отвърнаха с фойерверки, а други се опитаха да издигнат барикади.

Малко след полунощ редът на площада бе възстановен.

Протестиращите в Анкара излязоха по улиците на централния квартал „Къзълай". Недоволни от оставките само на трима министри, поискаха цялото правителство, заедно с премиера да се оттегли от властта.

Турският премиер обяви на митинг в Истанбул, че няма да подаде оставка, заради корупционния скандал, който разтърси правителството в последните дни, съобщава Нова ТВ. Той хвърли вината за случващото се върху правораздавателната система.  Ердоган запазва хладнокръвие и заяви уверено пред хиляди свои поддръжници, че ще продължава да управлява и счита прокурорското разследване за целенасочен опит за дестабилизиране на правителството.

„Върховната власт не принадлежи на съдебната система. Не принадлежи и на правителството, тя принадлежи на народа. Съдебната власт ще си плати за това, че се опитва да отнеме това изконно право на турските граждани", казва Ердоган.