596 лева от касите на длъжници към бюджета иззеха русенските данъчни служители в рамките на националната кампания на НАП за събиране на неиздължени към бюджета суми. Екипите описаха и иззеха касовата наличност в един от най-известните русенски ресторанти, принадлежащ на фирма с почти 104 800 лв. данъчно-осигурителни задължения.
От НАП-Русе отказаха да посочат кое е заведението, но по неофициална информация на „Утро“ става въпрос за механа „Чифлика“.
Другият търговски обект, останал без пари в касата, е автосервиз, чиито собственик продължително време не е издължил над 5000 лв.
Изземането на оборота е крайна мярка и се прилага само когато длъжникът разполага с пари и значителни обороти, но системно не плаща данъци и осигурителни вноски, поясниха от НАП. За пръв път в страната тя бе приложена от русенските публични изпълнители през есента на 2008 година.
Процедурата предвижда описване на касовата наличност в обекта, като задължава собственика на магазина да преведе средствата по запорирана от приходната администрация сметка на дружеството до края на следващия работен ден. Паралелно с това се осъществява и цялостна проверка на дейността на обекта, като например, дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и други.