50-годишният Деян Касабов, бивш бизнесмен, издател на вестниците „Търговищки вести“ и „Шуменски вести“ и кандидат за кмет на Шумен през 2007 година, се изправи пред петчленен състав на Русенския окръжен съд по обвинение за контрабанда на екстази. Редом до него бяха тримата му защитници, един от които е известният адвокат Димитър Марковски.
Касабов е хванат на връщане от Холандия на Дунав мост на 19 април тази година. Според прокуратурата той е отговорен за пренасянето през граница на 1197.5 грама екстази на обща стойност 47 900 лева, като контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.
Под претекст, че ще си купува нова кола, известният шуменец решил да отиде в Холандия, като дори се свързал със свои познати в Ротердам, в чието жилище отседнал. Целта му обаче всъщност била да се снабди с наркотици, които да пренесе в България и да спечели пари, тъй като бил безработен, смята прокуратурата. Купил си „Киа“ и с нея и двамата си познати щели да се прибират в родината. По време на престоя си в Холандия обаче, освен с автомобил, Касабов се снабдил по неустановен начин и от неустановен доставчик и с червени таблетки във формата на сърчица екстази. Според държавното обвинение наркотиците били прибрани в голям пакет и увити с много фолио и кафяво тиксо. Пакетът пък бил сложен в чанта, а отгоре за маскировка били поставени два плика кафе „Лаваца“. Касабов се снабдил и с пъстроцветни мостри на други видове екстази - розова граната, лилава триъгълна таблетка, две зелени кръгли хапчета с крокодили, една таблетка като лале и зелена граната. По време на пътуването предложил на своя спътник да пробва друго хапче - синя граната, като му обяснил, че от нея ще му стане весело.
С пристигането на Дунав мост към 8.20 часа сутринта на 19 април колата на Касабов била отделена за щателна митническа проверка. Самият автомобил минал през рентген и след като не се установило нищо съмнително, започнала проверка на багажа. Тогава митничар разрязал пакета под двата плика с кафе и видял червените таблетки. Касабов и двамата му спътници обяснили, че не знаят какво е това. Самият шуменец заявил, че върши услуга и трябвало да предаде чантата на непозната жена в Шумен. Мострите с различни видове екстази пък обяснил, че са на един от познатите му, с които пътувал, който пушел марихуана и имал сблъсък със закона.
„Ще дам обяснения след изслушването на всички свидетели по делото. Разбирам обвиненията, много са тежки и не се признавам за виновен“, заяви Касабов в съдебна зала. Това ще стане в някое от следващите заседания, тъй като делото се отложи заради събирането на нови доказателства, включително и записи от камерите по време на митническата проверка.