Институтът за изследване на населението и човека при БАН ще представи на 5 ноември сборника "Демографската ситуация и развитието на България", съобщиха от академията.

Представянето ще се състои от 11 ч. в големия салон на БАН. Сборникът съдържа докладите на учените, изнесени по време на едноименния форум през февруари т.г. и техните предложения за справяне с демографските проблеми на България. В дискусиите тогава взеха участие над 150 учени и експерти в областта на статистиката, социологията, психологията, икономиката и историята. Форумът бе част от инициативите за отбелязване на 145-годишнината на Българската академия на науките.

В докладите на учените, въз основа на задълбочен анализ на демографски данни бяха очертани както действителните измерения на съществуващото демографско състояние, така и основните сценарии за бъдещото демографско развитие на страната ни. Същевременно бяха набелязани и конкретни предложения по отношение на политиките в областта на демографията. Сред препоръките на учените от БАН е да се въведе система за стимулиране на раждаемостта, при която родителите със стремеж и постигане на по-високо образование да получават много по-високи финансови поощрения при раждане на повече деца.

Други предложения са: да се преустанови плащането на социални помощи "на калпак" и да се въведе диференциран подход, съобразен с линията на бедност, минимален гарантиран доход и др. показатели; да се създадат стандартизирани информационни потоци за изследване на заболеваемостта сред българите; да се разработи каталог на българските села според перспективите за оцеляване и развитие и др. Представянето на сборника ще се ръководи от доц. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека, ще присъстват авторите, съставителите и научните редактори на сборника, учени от БАН и други научни институции и др.