„Михаил Симеонов е невероятно дете, което заслужава голяма подкрепа, за да стане велик шампион и да радва цяла България“. Така Николай Николов започна вчера представянето на държавния първенец в автомобилния спорт от Русе Михаил Симеонов.
Роденото през 1996 година „дете“, навигаторът му Васил Георгиев и треньорът от Елена Николов показаха титлата от последното национално първенство на рали в клас „А6“. Всъщност става дума за втори златен трофей, след като през миналата година Михаил триумфира като шампион с „Опел Корса“. Тази година ученикът в частната гимназия „Джон Атанасов“ направи шампионски тур със „Ситроен С2“. Клубът - „Булмак Рейсинг Тим“, е създаден от баща му.
„Бях на 8 години, когато дядо ми ме научи да управлявам автомобил. Сега малко съжалява и се бои, когато участвам в състезания, но иначе се радва на успехите ми“, отбеляза скромно Михаил Симеонов.
Русенецът е едва 16-годишен, когато прави първия си старт зад волана на „Лада Самара“. До този старт се стига след много перипетии, тъй като момчето няма шофьорска книжка, а се налага да получи лиценз. Лицензът става факт след упорита битка във федерацията, декларации на родителите му и треньора Николай Николов, че поемат съответната отговорност. Така става най-младият пилот в цялата история не само на българския, а и на европейския автомобилен спорт. Благодарение на лиценза Михаил има право на участие в скоростните отсечки, но законът не му позволява да шофира автомобила по пътя към почетната стълбичка и трасето. Тогава зад волана сяда навигаторът Георгиев.
„Всичко почна на шега, за да се превърне в доста сериозна работа. Михаил е 6-ият пилот, с когото работя. Бележи много бързо развитие и неслучайно за втора година стана шампион в своя клас“, каза навигаторът.
А треньорът от Елена - бившият национал Николов, не пести суперлативи за възпитаника си.
„Запознахме се съвсем случайно. Дебютът му бе отличен - шесто място! Мишо има да работи много, но едно не може да му се отрече - феноменалния нюх при управление на автомобила. Освен това, когато се налага, е невероятно сдържан за момче на неговата възраст“, заяви Николов.
Мишо не бърза да скача нависоко, когато става въпрос дали мисли вече за международни стартове.
„Нека първо да затвърдя успехите си у нас и да натрупам още опит, за да ме забележат. Един международен старт означава и много средства“, каза той, след което благодари на всички, допринесли Русе да се радва днес с титлите на най-младия български автомобилен пилот за всички времена.
Целите през 2014 година са ясни - нови първи места във всеки кръг от държавния шампионат! Ще настъпи време вече да си изкара и шофьорска книжка, така че няма да оставя колата в ръцете на навигатора си, когато трябва да се придвижи да шампионския подиум.