Двама служители на Регионална дирекция „Гранична полиция“ в Русе са заподозрени в корупция по време на дежурствата им в смесените гранични екипи в Гюргево. Те са привикани на разпит в Румъния по време на мащабна акция на тамошни спецчасти в Гюргево, при която 12 гранични служители са били натръшкани на земята с белезници по подобие на митничарите от ГКПП-Лесово в неделя.
После бронирани автомобили на румънската жандармерия на два пъти са дошли на наша територия и са прибрали двамата униформени от Русе за разговор с прокурори в северната ни съседка.
По първоначални данни подозренията към двамата русенци са, че са си затваряли очите, докато техните румънски колеги са вземали подкупи от свои сънародници, за да пуснат автомобили втора употреба на собствен ход за регистрация в русенския КАТ. Работи се и по версията двамата русенци също да са прибирали част от подкупите, за да мълчат. По непотвърдена информация мизата била до 80 евро на кола в зависимост от това колко пари се спестяват с врътката.
Потърсен за коментар, окръжният прокурор Георги Георгиев вчера каза за „Утро“, че разследването се извършва от румънската прокуратура и още няма резултат дали двамата гранични служители са уличени в корупция. От Гранична полиция отказаха коментар по случая до приключване на разследването.
Румъния налага високи такси при регистрация на внесени от чужбина автомобили на повече от 6 години. Това се прави в защита на местния производител „Дачия“, но има по-широк ефект - обновява се автопарка и се подобрява екологията. В Русе регистрацията е далеч по-евтина и по-привлекателна. Затова румънците обикновено товарят вносните коли на платформи в Гюргево, които срещу 100 евро на кола ги докарват в района на бензиностанцията на „Петрол“ до Дунав мост. Оттам румънците на ход стигат до нотариус, където по предварителна уговорка прехвърлят колите на регистрирани в Русе фирми на техни сънародници и после ги регистрират в КАТ. След това те вече свободно се връщат в своята страна. Така едновременно се ощетява и Румъния, която не събира предвидените от законите й такси за регистриране на стари коли, и Русе, в чиято хазна не влизат предвидените местни данъци.
За да спестят пари за платформи, румънците давали на ръка на техни граничари определена сума и така идвали на собствен ход по Дунав мост. На наша територия граничните служители не спират такива автомобили, тъй като те са с червени номера и щом са пропуснати да минат по моста от Гюргево, значи всичко е наред. Според гюргевския сайт giurgiuveanul.ro тази корупционна схема действа от 2011 година и оттогава румънски следователи наблюдават смесените екипи.