Ски сезонът в Банско може да бъде провален, защото 25 основни улици на зимната столица на Бал­каните са разкопани заради изграждането на канализация, сигнализира на нарочна пресконференция кметът на града Георги Ико­номов.
От близо година фирмите изпълнители ДЗЗД “Ново Банско” и ДЗЗД “Ейра”, с които след конкурс сключихме договор, работят, но към днешна дата улиците на Банско са разкопани на 2-3 метра дълбочина, заяви още кметът.

Проектът за рехабилитация на водопреносната и канализационна мрежа с ПСОВ на Банско е на стойност 89 286 639 лева и се финансира с европейски средства по Оперативна програма “Околна среда”, съобщава "Монитор".

Предстои зимен сезон, предстои световна купа по ски за жени, правили сме и сме приемали от изпълнителя десетки графици и винаги с удължаване на срока. Сега към момента има действащ график, който предвижда до 5 декември всички улици да бъдат асфалтирани. Всички плащания от страна на общината са направени в срок, непрекъснато изместваме графиците, които пак не се спазват”, каза притеснен кметът Георги Икономов.

От около година е разкопан и международният път към Гоце Делчев и Гърция, който минава в долната част на града. Ежедневно стотици автомобили и автобуси се пренасочват през улички в централната част. Разгневени са вече жителите на града, както и собствениците на многобройните хотели, механи и къщи за гости. Те вече търпят загуби от разкопаните улици, защото снегът вече заваля на ски пистите и първите туристи дойдоха.

Йордан Каназирев, управител на “Ново Банско”, една от фирмите изпълнителки на проекта, се оправда, че наистина има закъснение, но самото проектиране не беше направено в завършена фаза и се налагало препроектиране и по този начин се загубиха 3-4 месеца за започване на строителната линия. Зат­руднение са имали и от дъждовното лято.

Кметът уточни, че най-лесното е договорът да се прекрати и да се изискат неустойки, но това едва ли ще оправи града до 13 декември, когато официално се открива ски сезонът. Все пак фирмата изпълнител обеща за пореден път, че до 5 декември проектът ще бъде завършен и улиците на зимния курорт ще бъдат асфалтирани.

Свлачището по пътя за Банско в местността Пре­дела, което откъсна едната пътна лента, е временно укрепено с насипване на скална маса, чакъл и земя. /БЛИЦ

Движението продължава да се извършва в едната лента, регулирано от светофарна уредба. Работниците от Пътно управление и от фирма “Агромах” очакват 600 000 лева от Минис­терския съвет, за да вдигнат новата бетонна стена, дълга 30 метра и висока 5 метра, която ще реши трайно проблема. За десетина дни ще построим стената, уверени са пътните строители.