Скаран с добрите нрави и изолиран от обществото мъж стигнал дотам да души, влачи и да се заканва с убийство на пенсионер от входа, в който живее. След грозната случка възрастният мъж изпитвал сериозен страх да излиза от дома си, за да не бъде отново нападнат, а впоследствие починал. Аутсайдерът с лабилна психика обаче стигна до съд, който го изпрати за една година в затвора.
Осъденият и преди това обиждал съседите си в блок по улица „Мария Луиза“, а самотните жени дори бягали от него от страх да не ги нападне, но майка му и баща му се стараели да го усмирят. След смъртта им обаче станал още по-озлобен. Семейството на нападнатия мъж имало близки отношения с родителите му, но по неизвестни причини това само ожесточило социопата, който започнал да се кара с двамата възрастни съседи и да ги засипва с измислени обвинения за кражби от дома на майка му и баща му.
Кулминацията настъпила на 10 септември миналата година, когато пенсионерът слязъл до мазата си. Оказало се, че аутсайдерът се преместил да живее в избените помещения, тъй като в апартамента му нямало ток. Той най-безцеремонно обвинил съседа, че му изпил млякото и му изял две кюфтета, както и че му вземал инструменти. Човекът обаче бил с увреден слух и не чул нищо. Това допълнително вбесило агресивния мъж и затова хванал с ръце яката на ризата на възрастния човек, пристегнал я около гърлото му и започнал да го души. Нападнатият опитал да се отскубне и предупредил, че ще повика полиция. Ядосан, аутсайдерът решил сам да го отведе до районното, като не спирал да го стиска за гърлото и да го влачи, а междувременно го засипвал със закани и обиди.
По щастлива случайност съпругата на пенсионера се притеснила защо той се бави и решила да слезе в мазата да провери какво става. Щом отворила вратата на асансьора, тя видяла как проблемният съсед души съпруга й и го заплашва със смърт. Започнала борба да освободи мъжа си, но социопатът бил непреклонен, а на виковете й за помощ никой не се отзовал. В крайна сметка нападателят завлачил до Първо районно жертвата си. Човекът обяснил, че случилото се провокирало силен страх за живота му и само намесата на съпругата му го спасила от сигурна смърт. След случилото се мъжът отказвал да излиза от дома си, тъй като се страхувал, че може агресорът да го причака някъде сам и да го ликвидира. По време на разследването здравословното му състояние рязко се влошило и в началото на октомври той починал, като не дочакал да види развоя на съдебния процес.
Самият подсъдим не отрече пред съда, че влачил и душил възрастния мъж, но отрече да му се е заканвал с посегателство. Викал му, защото бил глух, а го блъскал единствено, за да го отведе в районното, тъй като първо пенсионерът го заплашил с „милицията“.
Състав на Русенския районен съд сметна, че това поведение заслужава едногодишен престой в затвора. Присъдата може да се обжалва.