По време на Балканската война малкият торпедоносец „Дръзки“ извършва истински боен подвиг, като потапя внушителния турски крайцер „Хамидие“. Както тогава никой не е вярвал в подобна военна победа, така и преди 5 октомври никой не вярваше, че „Движение 21“ ще направи пробив в изборите. Но се случи.
Това, разбира се, е метафора, но не е случайна. Пресечната точка между военния флот и партията на Татяна Дончева в Русе се казва Иван Дочев. Адвокат като нея, но с моряшка закалка от Военноморския флот. Дончева лично го кани в партията си и му гласува доверие да оглави русенската листа за извънредните парламентарни избори. Резултатът е 1,51%, за които Иван Дочев е искрено благодарен на всички гласували за „Движение 21“.
Как се стига от военния кораб до политическата кариера?
С тактичност? С лаконичност? С трудолюбие? Или и с трите? Да си във флота или в армията, е нещо чуждо на младите хора днес и за много от тях „дисциплина“ е непозната дума. Дали са прави бащите и дядовците им в ропота си срещу отмяната на казармата, е спорно да се заключи, но едно е ясно - тя възпитава. И именно тя е изградила доста от характера на Иван Дочев.
Истински Лъв, роден е на 1 август 1960 г. До 14-годишна възраст живее в Бяла, след това учи в Техникума по корабостроене и корабоплаване в Русе. Завършва специалност „Корабни машини и механизми“ и тя го изстрелва за три години във флота. Докато за другите момчета казармата е две години, военните моряци служат по три. Освен че имат красиви униформи и винаги се радват на вниманието на девойките, момчетата се превръщат в калени мъже.
Военноморският флот е точно това - школовка за мъжество и дисциплина, казва юристът и с лека носталгия започва да разлиства албума със снимки от онези времена. Обяснявайки къде е правена всяка от тях и какви спомени са свързани с нея. Между думите му изплува разочарование от сегашното положение на българската армия, но той тактично минава към следващата снимка.
Впрочем тактичността е едно от най-ярките качества на Дочев - нещо присъщо на ерудираните личности.
И колкото и да е невероятно за адвокат, той е повече от лаконичен
Трудно говори за себе си, още по-трудно за близките си. За професията си казва, че не е от най-лесните и че невинаги получава разбиране от хората, но все пак удовлетворението е повече от негативните емоции. Дипломираният в Софийския университет юрист сега е адвокат по наказателни дела, но преди да излезе на свободна практика, е бил съдия и в Районния, и в Окръжния съд в Русе. Съпругата му е анестезиологът д-р Даниела Арабаджиева, а дъщеря му Александра е деветокласничка в Математическата гимназия. За нея като че ли Дочев е малко по-словоохотлив и с бащина гордост разказва, че именно тя му е помогнала да преодолее притеснението, обхванало го преди първите му публични прояви като кандидат-депутат. И с усмивка подчертава, че Александра се бори за пълна шестица в училище.
В типичния си тактичен стил Дочев отбива всички лични въпроси, затова пък когато става дума за политика, става по-разговорлив. Казва, че се възхищава на Андрей Ляпчев - умерения министър-председател от 20-те и 30-те години на миналия век, управлявал „со кротце, со благо“. По времето на Ляпчев положението в България е било сравнително стабилно, защото тогавашните управляващи са били няколко идеи по-ловки дипломати от съвременните си колеги, коментира адвокатът.
Любимият му световен политик е французинът Шарл дьо Гол
една от най-знаковите личности на 20 век, активен участник в съпротивата по време на Втората световна война, вдъхновител на деколонизацията и на Франкофонското сдружение на нациите. Той е един от най-прогресивните политици, лаконично го описва съратникът на Татяна Дончева.
Думата „прогрес“ отваря темата за Русе. „За мен Русе е най-красивият град в България. Няма град, с който да мога да го сравня, с богато историческо минало е и с реални възможности за развитие и просперитет. Това, което не ми харесва, е, че тези възможности в момента не се реализират“, казва Дочев, а в думите му се смесват гордост и тъга. И, разбира се, стигаме до един от най-сериозните проблеми на днешния ден - младите хора, които напускат и града, и страната. Никой не си тръгва от хубавото, проблемът е преди всичко икономически, категоричен е Дочев. Затова иска промяна в своя си град, а според него тя може да се случи само и единствено, когато хора без партийна обвързаност излязат на преден план.
„Хора със самостоятелно мислене, като хората от „Движение 21“, което е заложило в устава си една основна насока - прекратяване на партийните назначения“, обяснява партийните идеи Дочев. И уточнява, че това няма да се случи със законодателни промени, а с промяна на морала и с ангажирането на самостоятелни и независими личности. „За такъв човек не е проблем да си тръгне, той си има работа. Не трябва да чака партийно нареждане и отговор влиза ли в листата, или не“, казва адвокатът.
Възприема себе си като човек, който задава ритъма на нещата
и чиято цел е да проправи път за младите. И веднага споменава Айлин Дахилова-Василева, 36-годишна специалистка в областта на еврофондовете, която му беше подгласничка в листата. „Активната работа, активните промени трябва да започнат от интелигентните и будни хора, тези, които внимават в дребния текст. Всички трябва да сме ориентирани към тях“, казва уверено адвокат Дочев.
Според него промяната трябва да започне с реформи в образованието: „България няма нужда от 12 юридически факултета и още толкова икономически, нямаме механици, нямаме монтьори“. Веднага след това е съдебната реформа: „Прокуратурата трябва да се обособи като независимо от съдебната система звено, а самата съдебна система - да се промени сериозно“. Дочев е категорично за електронното гласуване, защото то ще увеличи избирателната активност сред младите хора, но за задължителния вот е скептичен, защото е трудно едно право да се превърне в задължение и такава стъпка да бъде добре аргументирана. Категоричен е и за още две неща: промяна на избирателната система и намаляване на партийната субсидия, като освободените пари се пренасочат към други важни за хората пера в бюджета.
„Проблемите на българите не са нито леви, нито десни, те са национални и са свързани с хаоса, който цари в ежедневието ни. Трябва да започнем отнякъде да подреждаме живота си“, казва адвокат Иван Дочев, бялата лястовица на „Движение 21“ в Русе.