Анди Рубин, съосновател на Android и настоящ ръководител на отдела за роботика на Google, напуска интернет гиганта, са съобщили от компанията в четвъртък.

Рубин започва инкубатор за стартиращи компании, заинтересовани в изграждането на хардуерни продукти, пише The Wall Street Journal.

Говорител на Google заяви, че компанията остава ангажирана с роботиката и ще продължи да инвестира в сектора.

Джеймс Къфнър, изследовател в Google и е член на групата на роботиката, ще замести Рубин като ръководител на звеното.

Рубин е част от Google от 2005 г. насам, когато интернет гигантът придоби Android. Той ръководеше развитието на мобилната платформа до 2013 г.

"Пожелавам всичко най-добро на Анди. С Android той създаде нещо наистина впечатляващо, което днес има над милиард щастливи потребители. Благодаря ти", обяви изпълнителният директор на Google Лари Пейдж.

Рубин има основна роля за развитието на Android след придобиването му от Google. Въпреки това той се самоопределя като предприемач по душа и иска да се върне към любовта си, след като вече платформата е достатъчно развита и не се нуждае от неговото водачество.

Пред изданието той обявява, че напуска Google именно, защото иска да развие нещо свое. "Лари направи отдела по роботика да работи точно така, както искам и постигнахме голям напредък за първата си година", казва още той.

От 2013 г. Android се ръководи от Сундар Пичай, който се смята за по-отворен за колаборация. Това е важно за Google в настоящия момент, когато създаването и запазването на партньорства с производители, които да използват Android, е от основно значение.