Експертите от компанията Consumer Reports за поредна година обявиха своята класация на най-надеждните автомобили. Рейтингът е съставен след допитване до 1.1 млн. автомобилисти, като на първо място отново е „Лексус“.
В първата петица са намерили място още три японски производителя - „Тойота“ /чието луксозно подразделение е „Лексус“/, „Мазда“ и „Хонда“, следвани от германската премиум марка „Ауди“. В Топ 10 на автомобилите, показали най-малко повреди, са още „Буик“, „Субару“, „Сцион“ /също част от конгломерата „Тойота“/, „Порше“ и „Киа“.
В класацията са включени 28 автомобилни производителя. Те са участвали със свои модели, които или са излезли на пазара или са претърпели фейслифт през 2014 година. Последните 4 места в рейтинга са за представители на алианса „Фиат“-“Крайслер“ - „Додж“, „Рам“, „Джип“ и „Фиат“.
В същото време Асошиейтед прес разпространи информацията, че „Тойота“ запазва преднината си по продажби пред „Фолксваген“ и „Дженерал мотърс“ за първите 9 месеца на годината. До край на септември японският гигант е реализирал 7,615 млн. нови автомобила, което представлява ръст от 3% спрямо резултатите от същия период на миналата година.
По-рано този месец „Фолксваген“ съобщи, че за периода януари-септември е продал 7,40 автомобила в световен мащаб. Резултатът, който нарежда германската компания на второ място, дава минимална преднина пред третия в класацията. Това е американският колос „Дженерал мотърс“, който съобщи за 7,372 млн. реализации за периода.
„Тойота“ бе лидер и през първото полугодие на годината с общо 5,1 мнл. нови регистрации. Японците приключиха като първенци и миналата година с 9,98 млн. продадени коли, а за тази предвиждат около 10,2 млн. сделки, което ще бъде рекорд за индустрията. Въпреки това обаче от „Тойота“ обявиха, че за компанията е без значение дали ще бъде първа, втора или трета по продажби. И уточниха, че основен приоритет е производството на добри коли.
Въпреки това приспивно изявление борбата за лидерското място остава много оспорвана, тъй като разликата в резултатите на участниците в Голямата тройка не е голяма. Азиатците, европейците и американците се конкурират по продажби не само на развитите пазари като САЩ и Европа, но и развиващите пазари като Китай и останалата част от Азия.
„Дженерал мотърс“ не е съобщил за годишните си прогнози, но от „Фолксваген“ вече обявиха, че се целят в реализирането на около 10 млн. автомобила през тази година.
Американците бяха недостижим лидер по продажби за повече от седем десетилетия, но през 2008 година „Тойота“ ги бутна от първото място. През 2011-а, когато производствените мощности на далекоизточния тигър бяха засегнати от земетресението в Япония и последвалото го цунами, „Дженерал мотърс“ отново се върна на върха, но за кратко. Само година след това „Тойота“ отново застана начело, като запази позицията си и през 2013 г., а „Фолксваген“ успя да задмине американците и засега успешно следва стратегическата си цел през 2018 година да е номер 1 по продажби в света.