Непочистени пътища, паднали дървета, скъсани жици, свлачища, километрични задръствания, спрени влакове и хиляди домакинства без ток – това е картината в по-голямата част от България след първия сняг и обилния дъжд, предаде БГНЕС.

Застудяването и снегът свариха неподготвена половин България. НИМХ обяви червен код за 5 области на Югоизточна България заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър.

Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска. Днес и през нощта срещу неделя се очакват нови до 40 - 50 л/кв.м в тези области. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек и пулсации до 25 м/сек.

За останалата част от страната остава в сила оранжевият и жълт код за бурни ветрове и интензивни валежи от дъжд и сняг. По разпореждане на служебния министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" беше сформиран оперативен щаб. Той ще организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка.

Десетки хиляди абонати на ЧЕЗ останаха без ток, като най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша.

В Община Троян са прекъснати 5 въздушни електропроводни линии, без електрозахранване са 14 000 абонати. В Община Самоков са прекъснати 2 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 7 100 абоната. В района на София са изключени 6 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 12 000 абоната в Панчаревро, Лозен, Симеоново, Драгалевци, Бояна, в.з. Малинова долина, Бистрица. Герман, Кокаляне и Долни Пасарел.

В София снегът заваля през нощта, а рано сутринта снегорините вече бяха тръгнали по пътищата. Традиционно градският транспорт се движеше със закъснение.

Автомагистрала "Тракия" беше затворена за почистване в 10 часа сутринта. Към 13 часа движението продължава да бъде изключително затруднено. Репортер на БГНЕС, който пътува по направлението София – Пловдив, съобщи по-рано, че на 27-ми километър на АМ "Тракия" имаше километрично задръстване. През 500 метра имаше аварирали коли. Магистралата в посока Пловдив не бе почистена. Средната скорост на движение бе 35 километра в час. В посока София между 26-ти и 27-ми километър ТИР бе попаднал в канавката.

Спрени бяха товарните автомобили и на автомагистрала "Хемус" в Софийска област и в участъка София – Самоков. В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ бе затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Временно бе затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, всички автомобили трябва да се движат с вериги. Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово – Юндола.

Проходът Твърдица – Елена е затворен за почистване поради паднали дървета. Силният вятър скъса жици в селата Крушаре, Глушник, Блатец. На пътя Котел – село Тича, където снежната покривка е около 10-12 см., има закъсали ТИР-ове и там движението е спряно.

25 сантиметра е снежната покривка, образувала се на Пампорово. Във Велико Търново има около 20 см. снежна покривка. Снежната покривка в прохода "Шипка" и в туристическата местност "Узана" достигна 15 сантиметра, а температурите паднаха под нулата.

В Хасково преля реката в централната градска част. От общинската администрация обясниха, че преливането е станало, когато нивото на реката се е изравнило с отводнителните шахти. Оттам допълниха, че са изкарали всичката налична тежка техника за отводняване на къщи и дворове.

Реката е преляла и в село Клокотница, а центърът му е под вода. Спешно са били евакуирани хората от три къщи.

В смолянската община Баните беше обявено бедствено положение заради валежите от дъжд. В село Баните земната маса затрупа две леки коли, а река Малка Арда излезе от коритото си.

Преустановено бе движението в междугарието Димитровград-север – Меричлери поради наводнен железен път. В междугарието Димитровград – Хасково влаковете спряха поради наводнен железен път и изнесена баластова призма. Снегът и силният вятър преустанови движението и в междугарието Дебелец – Плачковци. Там вследствие на падналия макър сняг бе прекъснато напрежението в контактната мрежа. Проблемен остава и жп участъка Цветино – Велинград, където има паднали дървета върху железния път.