Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, предаде  БГНЕС.

Днес тричленен състав на САС, председателстван от Мария Митева, потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд от 26 февруари, с която Енимехмедов бе признат за виновен и му бе наложено наказание в размер на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода.

В днешното решение на САС е записано: "Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Мария Митева и членове Валя Рушанова и Алексей Трифонов се произнесе по ВНОХД 535/2014 г., водено срещу Октай Енимехмедов. С решение от 23.10.2014 г. САС потвърждава изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд от 26.02.2014 г. С нея Енимехмедов бе признат за виновен за престъпления по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 2 вр. ал. 1 от НК, за което му е било наложено наказание в размер на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода. За престъплението по чл. 325 ал. 2 вр. ал. 1 от НК му е било наложено наказание от 3 години лишаване от свобода".

Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред Върховия касационен съд в срок от 15 дни.

Припомняме, че на VIII-а Национална конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. Октай се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу Ахмед Доган. Пистолетът засече и само щракна. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 26 февруари Софийски градски съд го осъди на 3 години и 6 месеца. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС. През месец май излязоха и мотивите по делото, в които се казва, че Енимехмедов не е могъл да причини смъртта на Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган.

По-късно Енимехмедов бе пуснат под домашен арест, а в общественото пространство излезе информация, че това се е случило с уговорката да каже кой е поръчителят на нападението над Ахмед Доган.

През август Инициативен комитет, в който участва и брат му Метин Енимехмедов, издигна кандидатурата на Октай за народен представител. На изборите от 5 октомври обаче независимият кандидат от Бургаски район събра едва 474 действителни гласа или 0,01% от гласовете в района.