Кулинари аматьори ще премерят дарби и умения в първото по рода си русенско състезание за готвачи любители „На върха на ножа“. То се организира от създадения неотдавна Клуб на професионалните готвачи, Професионалната гимназия по туризъм и ресторант „Балкантурист“, който ще предостави кухненските помещения за състезателите.
На 8 ноември от 9.30 ч в кухнята ще се заловят за работа първите четири от предвидените за участие 12 отбора. Всеки тим ще бъде съставен от представител на русенска институция и ученик в гимназията по туризъм. Покани са отправени към Община Русе, Областна администрация, Общинския съвет, Русенска митрополия, Регионалния просветен инспекторат, Русенския университет, а също и към хората на изкуството - художници, музиканти, актьори. На електронен адрес [email protected] желаещите да се включат в състезанието могат да попълнят заявката, като крайната дата за регистрация изтича на 31 октомври.
През цялото време русенци могат да наблюдават как се справят любителите със задачата да приготвят вкусно и ефектно основно ястие. В салоните на ресторант „Балкантурист“ три видеостени ще издават какво правят екипите в кухнята. Успоредно с това русенски фирми ще показват вино и мезета, които публиката ще дегустира.
Амбицията ни е тези състезания да станат ежегодни, каза директорката на гимназията по туризъм Ренета Вълева. Тя посочи партньорството с майсторите готвачи в Русе, които учредиха своя Клуб, като изключително полезно за гимназистите. Целта ни е да дадем възможност за изява, но и с това състезание да открием поредицата събития, които подготвяме в Русе, посочи председателят на Клуба шеф Ивайло Димитров, който ще бъде и председател на журито. Русе е град с традиции, но и с мощен потенциал в сферата на туризма, за пълното разгръщане на който искаме да допринесем, каза Димитров. Той съобщи, че „На върха на ножа“ е прелюдия към състезанието за профи готвачи, което ще се проведе в Русе на 29 и 30 ноември.
Организаторите очакват русенци да проявят творчески хъс и да участват в надпреварата, или поне здраво любопитство и да видят в 16.30 ч на 8 ноември кой печели сертификат, грамота с щемпела на Световната асоциация на профи готвачите и победителска купа. Класираните на първите три места ще имат шанс да споделят своите рецепти с гости на известни русенски ресторанти.