Германия, Швейцария и Австрия се готвят за наводнения и обилни снеговалежи, предизвикани от урагана Гонсало, предаде ДПА.

Властите заявиха, че бурята, която връхлетя през нощта, е отнесла покриви на сгради и е нарушила нормалното функциониране на транспорта в южната част на Германия.

Железопътната компания "Дойче бан" каза, че в германските провинции Баден-Вюртемберг и Бавария заради паднали върху релсите дървета е било спряно движението по 23 линии. По думите на представител на баварските власти стотици бежанци са били евакуирани от повредените им палатки в Нюрнберг. Според федералната служба за мореплаване бурята може да причини наводнения по крайбрежието на Северно море по-късно през деня.

Няма данни за жертви от бурята, която връхлетя също Австрия и Швейцария.

В южната част на швейцарските Алпи ветровете достигнаха скорост от 185 км/ч, като предизвикаха автомобилни злополуки и доведоха до затваряне на пътища.

Близо 30 000 австрийски домове останаха без ток за няколко часа в провинция Тирол заради пострадали електропроводи. Метеоролозите в Австрия очакват до петък да падне около метър сняг в планините.